Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Kaikki blogit puheenaiheesta Ay-politiikka

Suomi - itsevaltiaiden vanki?

Tämänpäiväinen Kauppalehti kirjoittaa yhteiskuntasopimuksesta. Kauppalehden mukaan viides yritys yhteiskuntasopimuksen neuvottelemiseksi ei olisi mahdollinen ilman sitä, että Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin olisi sallinut neuvotteluita. Lehden mukaan vielä syksyllä hän vastusti neuvotteluiden jatkamista, koska tilanteessa nähtiin mahdollisuus murtaa vanha työmarkkinajärjestöjen valta-asetelma.

"Palkkaan vain vuoratyövoimaa ja käytän alihankintaa”

Juttelen paljon pk-sektorin yrittäjien kanssa. Kirjoituksen otsikko on asia, jota kuulen melkein päivittäin: ”Tarpeita on lisätyövoimalle, mutta en minä uskalla ketään omille listoille palkata, otan vuokratyövoimaa ja ostan alihankintana.” Eilen viimeksi eräs yrittäjä kertoi, että aikoo ulkoistaa kaikki työntekijänsä vuokratyöfirmalle. Toinen sanoi, että kevääksi on tulossa isoja tilauksia ja tarvitaan reilusti lisää väkeä töihin. Valinta on vuokratyövoimaa virolaisen yrityksen kautta ja uusia alihankkijoita.

Työelämä muuttui – lainsäädäntö laahaa perässä

Nopeasti muuttuvan työelämän ilmiöihin on löydettävä uusia joustavia ratkaisuja. Savupiipputeollisuus korvautuu pikkuhiljaa uudenlaisilla toimialoilla. Tilalle syntyy supercellejä ja kevytyrittäjyyttä, mutta työmarkkinaosapuolien neuvottelemat jäykät työehtosopimukset eivät koske tätä kasvavaa kansanosaa. Erityisesti politiikan toimijoiden nuorisojärjestöistä presidenttiin tulisi kääntää katseet kohti uudenlaista yrittäjyyttä.

Demarien ay-änkyrät sopimisen jarruina. Demarien uho, maan tuho?

Katselin Helsingin mielenosoituksen puheenvuoroja. Oli hyvin pettynyt, hyvin surullinen.

Siksi, että tämä maa on historiansa pahimman laman kourissa. Siksi, että oman ay-byrokratian ja oman vallankäytön puolustaminen on tärkeämpää kuin yhteisen, vastuullisen lopputuloksen löytäminen.

Tosiasia on, että hallitus yritti neuvotella kaksi kerta yhteisestä ratkaisusta. Kummallakin kerralla neuvottelut päättyivät umpikujaan. Sen jälkeen hallitus ei enää jäänyt odottelemaan, koska tämän maan asioiden kuntoon laittamista ei voida enää siirtää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä