Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Tuulestako temmattuja taalereita, Suomen Tuulivoimayhdistys?

  • Tuulivoiman sähköntuotanto alitti odotukset viime vuonna. Silti tänä vuonna sitä rakennetaan huimasti lisää.
    Tuulivoiman sähköntuotanto alitti odotukset viime vuonna. Silti tänä vuonna sitä rakennetaan huimasti lisää.

Suomen Tuulivoimayhdistys (joka on suomalainen tuulivoiman ja –teollisuuden puolestapuhuja ja lobbari) julkaisi tänään verkkosivuillaan uutisen Tuulivoimavuosi 2016 toi Suomeen lähes miljardin investoinnit. Kun olemme saaneet kuulla valemedioiden noususta, tämän kaltaisia uutisia ei voi jättää laskuista. Suomen tuulivoimayhdistys toimii, jos ei nyt samalla, niin saman suuntaisilla toimintatavoilla kuin valeuutissivustot.

 

Päältä kauniiksi kermalla koristeltu uutinen esittää sen, mikä on ilmeistä: tuulivoimaan on investoitu viime vuoden aikana lähes miljardi euroa. Kuitenkaan STY ei ole valmis esittämään lähteitä, mistä rahat ovat tulleet. Tämä ei tarkoita henkilötietojen julkistamista vaan jaottelua eri sektoreihin. Esimerkiksi kuinka paljon tuosta rahasta on yhteisöiltä, kuinka paljon yksityishenkilöiltä tai kuinka paljon teollisuudelta. Se, mitä se tietojen julkistaminen tuulivoiman uskottavuudelle tekisi, olisi ihmisten omassa päätösvallassa, mutta ainakaan ikävää salailun ja oman toimistotuolin suojelua ei olisi (ainakaan näin selvästi) huomattavissa.

 

Edellisessä jaottelussa ei ole edes huomioitu valtion maksamia syöttötariffieuroja tuulivoimalle. Niidenkään vaikutusta ei pidä missään nimessä väheksyä STY:n tilastoihin. Pikemminkin päinvastoin.

 

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä avasi Energiateollisuuden tiedotteessa Suomen nykyisen sähköntuotannon kokonaiskuvaa. Vaikka suomalaisen tuulivoiman tuottavuus jäikin tavoitteista suurimmilta osin huonon tuulivuoden vuoksi, sopii kysyä, mitä merkitystä sillä on. Lähes jokainen tarvitsee kotinsa lämpimänä pitämiseen sähköä eikä pakkanen odota tuulta. Huomioiden vielä sen, että vielä tänä vuonna rakennetaan huomattavan paljon uusia tuulivoimaloita, ei tilanteeseen pitäisi kenenkään voida olla tyytyväinen.

 

Tuulivoimaa rakennetaan uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän olemassaolon vuoksi. Nykyinen syöttötariffijärjestelmä toki lopetetaan, mutta uusi energia– ja ilmastostrategiassa päätetty tuotantotuki tulee jatkamaan tuulivoiman syöttötariffin perinnettä. Kansalaisten maksamista verorahoista annetaan suoraa tukea yritystoiminnalle, jonka olemassaolo tukien nojalla ei ole millään tavalla kestävästi perusteltavissa.

 

Energiateollisuuden tiedotteessa täsmennetään, että suomalaisen sähköntuotannon kilpailukyky on säilytettävä. Viime vuonna ulkomailta tapahtuva energian nettotuonti lisääntyi 16%, joka tarkoittaa yli viidennestä kokonaiskäytöstä. Olisin kovin onnellinen, jos joku viimeinkin kertoisi minulle, miten tuulivoiman tuki parantaa suomalaisen energian kilpailukykyä. Se on meiltä kaikilta verotettua rahaa, joka välillisesti tai välittömästi syö jokaisen ostovoimaa Suomessa – niin ihmisten kuin yritysten.

 

Kaikki tämä huomioiden on suoranaista hurskastelua Suomen Tuulivoimayhdistykseltä julkaista uutinen, missä kerrotaan tuulivoiman saamista suurista investoinneista huomioimatta muista tuulivoiman kilpailukykytekijöistä. Tällä uutisella johdetaan ihmisiä valtavasti harhaan niistä syistä, mitkä ovat tuulivoiman näennäisen menestystarinan taustalla. Tänään olen saanut kuulla useamman kerran radiouutisissa juuri Suomen tuulivoimayhdistyksen uutisen siteerauksia. Lähdekritiikki olisi mediallakin kohdallaan. Mutta ennen kaikkea rehellisyys sopisi Suomen Tuulivoimayhdistykselle. Kertokaa, mistä saatte nämä tuulesta temmatut taalerinne!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

S-ryhmän halpuuttaminen tulee veronmaksajille liian kalliiksi, Pekkarisen "nerokas tariffi" tarjosi mahdollisuuden sijoitukseen josta ei voinut kieltäytyä, sijoituksesta he saavat "korkoa" valtion takuulla, joka on palkansaajan selkänahasta otettua voittoa. Näin palkansaajan taakkana oleva loisjoukko kasvaa vuosi vuodelta.

Ehkä tämä vuosi tuo jo yli 300 miljoonan euron julkisen tuen, joka kerätään kotitalouksien sähkölaskuissa. Poliitikot ovat itse mukana tässä tuottavassa bisneksessä, ei tätä turhaa tukea muuten julkisista varoista maksettaisi.

Ja kun tiedetään tuulivoimaloiden vahingollisuus terveyteen ja ympäristöön. Suomeen tuotiin heti maailman suurimpia prototyypin tuulivoimaloita, haitat ovat sen mukaisia. Jotain mätää tässä on ja paljon.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miljardin investoinnista noin 90 prosenttia menee ostohetkellä ulkomaille: Turbiini, lavat, konehuoneen kuori, asennus ja joissain tapauksissa jopa betonijalustan raudat, kaikki tuontitavaraa.

Oikea otsikko olisi ollut, että viime vuoden tuulivoimainvestoinnit rokottivat kauppatasetta 900 miljoonalla eurolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jyväskylässä sijaitseva Santasalo Moventas työllistää Suomessa yhteensä noin 500 henkilöä, niin että kyllä tästä tuulivoimabisneksestä suomalaisetkin hyötyy.

Kaupankäynti on tietenkin globaalia, eli kansainvälistä, eli Suomessa valmistetut laitteet menevät ympäri maailmaa. Samoin suomalaisia tuulivoimaloita ei välttämättä varusteta suomalaisilla laitteilla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moventas

Se että tuon tämän esiin ei tarkoita että kannattaisin erityisesti tuulivoimaa, mutta haluan että pitäydyttäisiin faktoissa.

Näyttäisi siltä että risuilla, eli jätepuulla toteutettu sähköntuotanto on sekin vaikeuksissa, mikä vaikuttaa kovin kummalliselta.

Halvinta taitaisi olla tuoda sähkö naapurista, kuten nyt paljolti tehdään, mutta se on kovin turvaton ratkaisu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Nyt se on taas todistettu: Saksan malli kohti päästötöntä yhteiskuntaa on susi"

"Saksan suuri energiamurros – energiewende – on toiminut vain sen suhteen, että maa on rakentanut mielettömän määrän ja kalliisti tuuli- ja aurinkovoimaa. Maapallon ilmaston kannalta olennaisinta asiaa eli hiilidioksidipäästöjä maa ei ole saanut kuriin."

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-taas-t...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Juhani, asiallinen ja hyvä kirjoitus.

Pieni täsmennys : "Nykyinen syöttötariffijärjestelmä toki lopetetaan,"

Vuonna 2011 päätettiin tuulitariffista : tuen piiriin 2500 MVA ,super-hulppeaa takuuhintaa ensimmäiset kolme vuotta (105€/MWh), sen jälkeen hulppeaa takuuhintaa (83€/MWh) , takuuhinta yhteensä 12 vuotta , tuki jatkuu siis tällä v. 2011 tehdyllä munauksella vuoteen 2030 asti.

Tuo tariffi on nyt jo varattu , suoraan sanoen ylibuukattu :

https://tuotantotuki.emvi.fi/QuotaCounter

Tuulihuijareilla on Energiaviraston mukaan aikaa 1.11.2017 saada myllynsä verkkoon, jotta tähän v. 2011 tukeen ehtivät. Joillakin kuulemma tekee aikataulullisesti tiukkaa ; voi kun minua harmittaa heidän puolesta.

Tukea imemässä on käsittääkseni vasta noin puolet tariffiin sisään päässeistä.

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joillain tuo aikataulu 1.11. on tosi kireä. Ihmettelen jos mylly rakennetaan melkein valmiiksi huoltoteineen ja sähkölinjoineen mutta tulee pieni viivästys, eikä sitten pääsekään tariffin piiriin. Mahtaisko joku yrittää antaa armon käydä oikeudesta?

En kehota ketään laittomuuksiin mutta hakematta tulee mieleen, että joissain kireissä projekteissa jollain kyläläisellä saattaisi "auto hajota" tai "bensa loppua" huoltotielle juuri kun betoniautojen pitäisi tuoda tavaraa tai rekan kuljettaa siivet, tai kun nosturin pitäsi tulla paikalle. Olisihan se onnetonta sattumaa, jos tuollainen tapahtuisi useamman kerran peräkkäin.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Voihan tuota verrata ydinvoimaan: 2005 aloitettu hanke piti maksaa 3 miljardia ja tuottaa 1600 MW vuonna 2009. Nyt on vuosi 2017, rahaa on palanut toistaiseksi 8,5 miljardia eikä vieläkään ole edes yhtä wattia ulos tullut, eikä avajaisia vieläkään suunnitella.
Eikä se toinenkaan hanke ole vielä kovin vakuuttavalta näyttänyt, toistaiseksi vain myöhästymisiä ja oikeudenkäyntejä siitä, pääsisikö omistuksesta eroon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tämävirhekö laillistaa toisen virheen ?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Heikki ; yksiselitteisesti ei voi verrata.

Silloin harhauduttaisiin väärinkäsitykseen, että tuulivoimalla voisi korvata jotain muuta sähkötehoa kuten ydin-, hiili-,..jne voimaa.

Ei voi , vaikka minä ja Sinä niin kovasti sitä toivoisimmekin . Tämä ei ole poliittinen kannanotto vaan ikävä sähkötekninen totuus.

Saksalle , joka on rakentanut kaksinkertaisen sähköjärjestelmän ( yht. n. 190 GW) , alkaa tämä karmea totuus lopulta paljastua:

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-taas-t...

Selitin täällä paikallisessa lehdessä jo v. 2014 tästä ikävästä teknisestä tosiasiasta:

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olkiluoto 3 on tilattu "avaimet käteen" valmiina, siihen ei kerätä veronmaksajilta jatkuvasti suurenevaa julkista tukea, vrt. tuulisähkö. Ydinvoimala on yksityisrahoitteinen, eikä julkista tukea tarvita markkinaehtoiseen sähköntuotantoon.

"TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhuan mukaan TVO tarvitsee kiireellisesti varmistuksen siitä, että Areva sitoutuu hankkeeseen.

– Ymmärrämme uudelleenjärjestelyn tarpeen, mutta odotamme, että TVO:n oikeuksia kunnioitetaan ja kaikki laitostoimittajan velvollisuudet hoidetaan laitostoimitussopimuksen mukaisesti, Tanhua sanoi."

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/tvo-huo...

Toimituksen poiminnat