Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Yhdysvalloilla on uusi… narsisti

  • Yhdysvalloilla on uusi… narsisti

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump on siis vannonut virkavalansa ja pitänyt virkaanastujaispuheensa. Taattua Trumpia: Yhdysvallat on ollut maailman eniten kärsinyt kolkka ja tehtaat on saatava taas toimintaan. En voi olla ihmettelemättä niin puheen kuin myös (julkisuudessa esiintyneen) Trumpin epäloogisuutta.

 

Trumpin kaudella – jos hänen puheitaan on ollenkaan uskominen – Yhdysvallat tulee olemaan sisäänpäin kääntyneempi ja protektionistisempi valtio kuin pitkään aikaan. Monroen oppi kokee renessanssin. Kun USA ei tarjoa tukeaan pyyteettömästi muille maille, se pystyy Trumpin visioiden mukaan nostamaan omaa perustaansa ja kasvamaan. Jopa niin paljon, että Trumpin pilvissä leijuva hiuslaitteensa hipoo jo kuun pintaa hänen kautensa lopussa. Kaunis visio, johon on hyvin helppo globalisaation päähän potkiman ihmisen samaistua.

 

Mutta mikä tekee Amerikasta suuren? Kaikista vähiten USA itse. USA on valtio valtioiden joukossa, joka kumartaa Kiinaan heti, kun se ulosmittaa lainansa. Ei Yhdysvallat ole maailman valtias. Muut läntiset maat ovat seuranneet Yhdysvaltoja tähän asti siksi, että ne ovat saaneet siltä suojaa ja apua muun muassa sodissa. Kylmän sodan aikana kahtia jakautunut maailma vaati lojaaliutta omien kuppikuntien kesken. Oli vain loogista, että tällöin oman liittouman voimakkainta valtiota seurattiin kuin ankanpoikaset emoaan.

 

Nykypäivänä oikeampi kysymys olisi, miksi monikaan enää seuraisi USA:ta, jos he eivät saa USA:lta niitä palveluksia kuin aikaisemmin? Tämän kysymyksen vastaus selvinnee Ranskan presidentinvaalien vaali-iltana. Jos Mariné Le Pen voittaa vaalit, USA:lla on hyvät kortit; jos puolestaan kuka tahansa muu (ensisijaisesti republikaanipuolueen François Fillon), USA:n tilanne on tukalampi. Harva asia kun estä silloin Eurooppaa vahvistumasta. Toivottavasti tämä vahvistuminen tarkoittaa myös yhdentymistä – se on täysin kiinni poliitikoista, mutta turvallisuuden takaaminen kiristyvässä ulkopoliittisessa tilanteessa on ensisijaista.

 

Kaikki tietävät sen, että EU:n hajotessa Trump ja Putin sopivat asioista EU:n yli. Siinä pienet valtiot kuten Ranska ja Saksa vikisevät; ehkä päästävät muutaman rääkäisyn mutta siinä kaikki. Siinä maailmassa, missä etupiiripolitiikka saa bensaa liekkeihin, millään muulla Euroopan johtovaltioista kuin Iso-Britannialla ei ole sanansijaa globaaliin geopolitiikkaan. Siitä pitävät huolen Trump ja Putin. Näiden rinnalla valtion miniatyyrille, kuten Suomelle, tilanne on karmaiseva.

 

Kaikki toistavat tällä hetkellä samaa vanhaa jargoniaa siitä, ettei saa antaa pelolle sijaa. Viime aikaisten tapahtumien jälkeen en olisi niinkään varma. On selvää, jos EU hajoaa, ja Trump ja Putin jakavat maailman, että Suomi kuuluisi Venäjän etupiiriin. Taas. Vaihteeksi. Tällöin EU:n olemassaolo nousee arvoon arvaamattomaan sanoi kuka tahansa nationalisti mitä tahansa.

 

EU ei voi antaa valtaa omasta itsestään kahden keskenkasvuisen narsistin käsiin. Sen vallan tulee pysyä meidän käsissämme. Mikäli lähdetään olettamuksesta, jossa USA tulee vetäytymään kuoreensa (kaikkien tulee muistaa, että mikään ei ole enää varmaa), EU:lla on täydet mahdollisuudet korvata Yhdysvallat Euroopassa. Itsenäisten valtioiden liitto ei tietenkään pysty ottamaan sitä roolia, mitä USA on pitänyt muun muassa Lähi-idässä, mutta Euroopassa sen rooli on täysin hallittavissa.

 

Ainoa asia, mikä pitää muuttaa on Euroopan puolustus: se tarkoittaisi EU:n omaa armeijaa. Täysin utopistinen ajatus muttei mahdoton. Voiko EU todella vetäytyä Itä-Euroopan vastuistaan Putinin päähänpistojen edessä, jos Trumpin Yhdysvallat niin tekee?

 

Trump korosti virkaanastujaispuheessaan, että valta palaa Washington D.C:stä kansalle. Kattia kanssa! Valta tulee olemaan Trumpin pienen kaveriporukan käsissä. Se, kuinka paljon kansaa tullaan kuuntelemaan, on täysin kiinni Trumpin armeliaisuudesta. Hänen käsissään on Yhdysvaltain tulevaisuus kansainvälisen politiikan kentällä. Meidän käsissämme on oma asemamme geopolitiikassa – alistummeko muiden marioneteiksi vai täytämmekö voimatyhjiön itse.

 

Haluan onnitella teitä Donald Trump, Yhdysvaltain uusi narsisti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat