Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Järjenvastainen strategia rokottaa ennen kaikkea sinua

  • Järjenvastainen strategia rokottaa ennen kaikkea sinua

Kuten joku arvata saattaa, tämä kirjoitus koskee sitä päivää, joka on minulle blogin kirjoittajana kuin unelmaa. Sipilän hallituksen energia– ja ilmastostrategia julkaistiin tänään ja osittain siitä on virinnyt jo jonkin verran – kuitenkin aivan liian vähän – keskustelua sosiaalisessa mediassa. Strategia yllätti minut vain siltä osin, että siinä on kohtia sekä katastrofiin että nirvanaan.

 

Liikenteestä

 

Hallitus suunnittelee tekevänsä massiiviset päästövähennykset liikenteeseen ja autoiluun strategiassaan. Tämä on hyvä suunta, mutta siitäkin löytyy ongelmia. Hallitus on linjannut strategiassaan, että täyssähköautojen ostamista voidaan helpottaa uudella tuella, jota maksettaisiin ensimmäisten tällaisten autojen ostamisesta. Päässä hyvän yksinkertaiselta kuulostava idea ei toimi. Täyssähköautoille maksettavat tuet antavat vääränlaisen kannusteen kuluttajille ostaa näitä autoja, jolloin markkinoilla hinnat eivät asetu omalle tasolleen. Tämä ei korjaa sitä ongelmaa, mikä sähköautojen kanssa on ollut liittyen niiden korkeaan hintaan.

 

Lisäksi hallitus haluaa lisätä lakisääteisesti polttoaineeseen 30% biopolttoaineita vuoteen 2030 mennessä. Jälleen kerran hieno ajatus, jonka toteutuminen olisi voitu varmistaa hyvin yksinkertaisesti: kun nykyisen kaltainen autovero poistettaisiin, ja sen tilalle rakennettaisiin uusi fossiilisten polttoaineiden kulutukseen perustuva verotusjärjestelmä, pääsisimme tilanteeseen, missä esim. St1:n bioetanoli-polttoaineen kysyntä kasvaisi ja markkinoille tulisi kannusteet kehittää samankaltaisia tuotteita.

 

Kivihiilestä ja säätövoimasta

 

Hallituksen yksi aivopieruista energia– ja ilmastostrategiassa on kivihiilen käytön kieltäminen vuoteen 2030 jälkeen – mauripekkariset ovat päässeet vauhtiin. Niin kauan, kuin sähköä ei pystytä kustannustehokkaasti ja hyötysuhteeltaan järkevästi varastoimaan, tarvitsemme erilaisia säätövoiman muotoja. Kivihiili on yksi näistä, ja maailman mittakaavassa meidän sähköntuotantomme aiheuttamat päästöt kWh:a kohti ovat yksiä pienimmistä. Saksaan verrattuna ne ovat neljäsosan! Lisäksi se, mitä tällä uudistuksella on haettu, eli uusiutuvien energiantuotantomuotojen käytön lisäämistä, on tehty jo. Suomen uusiutuvan energian osuus on EU:n tasolla toiseksi suurin ja tavoitteemme 38% on saavutettu jo aikapäiviä sitten.

 

Sähkön varastointiin liittyy oleellisesti akkujen hinta, jonka pitäisi laskea monia kymmeniä prosentteja, jotta sähkön varastointi saataisiin edes näennäisesti kustannustehokkaaksi. Lisäksi varastoidusta sähköstä tuuleen haihtuva osa on hyvin suurta varsinkin, jos sitä varastoitaisiin polttoaineiden, esimerkiksi vedyn muotoon. Tällöin esim. aurinkovoimalla kerätystä sähköstä käytettävissä olisi enää murto-osa talvella.

 

Kivihiilen poisto tulee tarkoittamaan tarvetta korvata sen aiheuttama vajaus jollain muulla energiantuotantomuodolla ja tässä kohtaa kovaksi kilpailijaksi nousee maakaasu ja Gasprom. Kun tiedämme, miten Venäjä on harjoittanut Ukrainan sodan aikana ulkopolitiikkaansa energiapolitiikan keinoin, en kovin mielelläni näkisi tilannetta, missä Suomi joutuu samaan tilanteeseen kuin Saksa. Saksassa uusiutuvan energian, varsinkin tuulivoiman pakkokäyttöönotto on nostanut tarvetta ulkomaisille fossiilisille polttoaineille, jolloin Venäjän maakaasu on noussut arvoon arvaamattomaan.

 

Tuulivoimalat, vihertäjien kruunun jalokivet

 

Lähelle nirvanaakin hallitus on päässyt yhdessä kohtaa. Hallitus viimein selvittää tuulivoimaloiden ympäristö– ja terveyshaitat puolueettomassa tutkimuksessa. Viimeinkin on mahdollista saada tutkittua tietoa siitä, millaisia vaikutuksia tuulivoimalla on suomalaisille ihmisille ollut. Täytyy muistaa se, että tuulivoima ei oletetusti aiheuta samoja oireita kaikille ihmisille vaan joku voi pystyä asumaan infraäänestä huolimatta tuulivoimalan lähellä, kun joku joutuu muuttamaan pois kodistaan univaikeuksien ja työkyvyn menettämisen jälkeen.

 

Vihreiden onneksi väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö ennätti jo kommentoimaan uutta tutkimusta ”huuhaana”. Minulle nousee suuria kysymyksiä siitä, miksi juuri tutkimusta ja koulutusta puoltanut puolue pitää joidenkin alojen tutkimista huuhaana, kun joillakin aloilla se on heidän mielestään erittäinkin tarpeellista. Ehkä syy on siinä, että saattaa nousta esiin joitakin heidän ideologiaansa huonosti sopivia faktoja muun muassa tuulivoiman vaikutuksista työkykyyn.

 

Kuinka epäterveellistä energiaa voisikaan tukea – ehkä Vihreät aavisti mitä tuleman pitää viime kesänä, kun he julkaisivat energiapoliittisen ohjelmansa, jossa he eivät enää puhuneet mitään tuulivoimasta ja Ville Niinistö on viimein myöntänyt tuulivoiman syöttötariffien suuruuden olleen arvioitu väärin. Moraalisesti omasta mielestään parempien ihmisten on vaikeaa myöntää olleensa väärässä varsinkaan tilanteessa, missä media ei moukaroi heitä virheistään. Eija-Riitta Korhola kirjoitti tästä aikaiseemin tänä vuonna erittäin hyvin.

 

Hei veronmaksaja, sinä maksat likaa sähköstäsi!

 

Vaikka hallitus kertoi lopettavansa tuulivoiman syöttötariffit ja luovansa tilalle uuden järjestelmän, todellisuudessa suomalaiset veronmaksajat maksavat yhä enemmän rahaa epäkannattavaan ja huonolaatuiseen energiantuotantomuotoon seuraavat 13 vuotta vuoteen 2030 asti. Hallitus jatkaa uusiutuvan energian tukea, mutta tulevaisuudessa sitä jaetaan kilpailutuksen pohjalta. Hallituksen strategiassa kilpailutus on hyvä, mutta kannattamattoman energiantuotantomuodon tukeminen on erittäin huono asia.

 

Käytännössä tuulivoimalat tulevat voittamaan tarjouskilpailut. Yle kokosi helposti ymmärrettävässä muodossa faktat yhteen julkaisuunsa. Tuulivoiman nykyisiä syöttötariffeja maksetaan uusien kilpailutusten tukimuotojen rinnalla ja näin kokonaiskustannukset nousevat. Hieman tarkemmat luvut löytyvät Ylen uutisesta.

 

Viimeisimpänä ja ehdottomasti arvosanaltaan vähäisimpänä strategian ulkopuolisena toimena tulisi muun muassa MEP Sirpa Pietikäisen ja muiden vihertäjien ajama Euroopan komission lulucf-esitys, joka vaikeuttaisi metsäteollisuuden sivutuotteiden käyttöä energian– ja sähköntuotannossa. Yksi erittäin arvokas energianlähde Suomessa on selluvalmistuksessa syntyvä jäteliuos eli mustalipeä. Tämän sisältyminen komission, Suomen maailman puhtainta tuotantoa kohtaan täysin epäoikeudenmukaiseen pakettiin olisi suuri katastrofi, jolla aiheutettaisiin sekä ympäristöhaittoja, että yhä kiihtyvää hiilivuotoa.

 

Valitettavasti täytyy todeta, ettemme ole oppineet mitään. Vuodesta toiseen toistamme samat virheet ilmasto– ja energiapolitiikassamme, koska emme ole valmiita hyväksymään sitä tosiasiaa, että toimemme ovat suurelta osin karhunpalveluksia. Suomen hallituksen olisi korkea aika ottaa askel kohti suomalaisen puhtaan energiantuotannon tukemista sen sijaan, että lisäämme veronmaksajien nettohintaa sähköstä. On turhaa puhua siitä, mitä sähkö maksaa laskussa, jos veroeuroista on jo tuettu sitä valtavia summia. On täysin aiheellista kysyä, miksi hallitus leikkaa pienituloisilta, jos se on valmis tukemaan mitätöntä ja kannattamatonta liiketoimintaa kuten tuulivoimaa.

 

Kliseisesti sanottuna tulevaisuus on käsissämme. Meidän pitää tehdä päästövähennyksiä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, mitä teemme itse, jos globaalit päästöt kasvavat. Kysymys on ennen kaikkea siitä, että maailman puhtain tuotanto saisi tunnustusta ja toimemme tukisivat sitä. Teollisuutemme on jo pitkään kärsinyt toimistamme muun muassa päästökaupan suhteen ja nyt olemme lisäämässä kuluttajien maksamaa hintaa sähköstään vain siksi, että joku voi tuottaa energiaa likaisemmin muualla. Minusta se on melko järjenvastaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tukibisnes on hallituksen suojelemaa toimintaa, se tuottaa miljoonia 2500 euron pääomalla perustetuille firmoille ilman mitään riskiä. Tuulisähkö itsessään on ajoittainen roska sähköverkossa, se työntää tullessaan muut sähköntuottajat sivuun.

Suomeen ostetut valtavat tuulivoimalat tuottavat ominaisuuksillaan terveys- ja ympäristöhaittoja alueellaan aina kun tuulee. Ja tätä hallitukset ovat tukeneet vastuuttomasti.

Kaksinkertaisen sähköntuotannon tehon ylläpito on kallis ja järjetön ratkaisu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tukibisnes on hallituksen suojelemaa toimintaa, se tuottaa miljoonia 2500 euron pääomalla perustetuille firmoille ilman mitään riskiä. Tuulisähkö itsessään on ajoittainen roska sähköverkossa, se työntää tullessaan muut sähköntuottajat sivuun.

Suomeen ostetut valtavat tuulivoimalat tuottavat ominaisuuksillaan terveys- ja ympäristöhaittoja alueellaan aina kun tuulee. Ja tätä hallitukset ovat tukeneet vastuuttomasti.

Kaksinkertaisen sähköntuotannon tehon ylläpito on kallis ja järjetön ratkaisu.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Saastepäästövähennykset ovat aivan paikallaan. Savukaasujen pääkomponentit vesihöyry, hiilidioksidi ja läpi holahtanut typpi(n.71%vol) eivät ole saasteita. Samoin energiaomavaraisuus, mutta hankalaa on tällä kulutustasolla. Uusiutuva energia yhdessä ydinvoiman kanssa ovat kuitenkin tulevaisuutta fossiilisten lopahtaessa ennen pitkää, ehkäpä piankin vouhkauksesta päätellen.

Toimituksen poiminnat