Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Mitä eläimiä!

Viime päivinä monissakin medioissa ja lähes koko politiikan ja julkisuuden kentältä on tuotu esille kasvisruoan auvoisuus ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen suhteen. Viimeksi tänään kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirèn ilmaisi kantansa, että kenenkään ei ole välttämätöntä syödä lihaa joka päivä. Kerrataanpa muutama asia lihatuotannosta, maataloudesta sekä kasvisruoasta yleisesti:

 

1. Eläinsuojissa syntyy ulosteita. Suomessa erittäin tiukka ympäristölainsäädäntö pitää huolen siitä, että edes sellaisissa paikoissa missä rehevöitymiselle ei olisi mitään vaaraa, ei saada käyttää eläinperäisiä lannoitteita peltojen ravitsemiseen, joka parantaa kotimaisten viljelykasvien kasvua. Tämä köyhdyttää maaperää ja siitä johtuen viljelijät joutuvat turvautumaan muihin keinoihin, mitkä eivät ole läheskään yhtä luonnollisia vaan esim. keinotekoisia valmisteita.

 

2. Suomessa kasvatettu kotimainen liha on elänyt vapaasti ja sillä on itseisarvo. Jokaisella suomalaisella tuotantosialla on saparo ja uudet rakennettavat navetat ovat nykyään pihattoja, missä naudat pääsevät kävelemään vapaasti. Kesäisin nautakarja on ulkona ja täten lihantuotannon etiikka on hyvin edistyneellä pohjalla suhteessa muihin maihin.

 

3. Suomessa kasvatettavat "kasvis-lihankorvikkeet" eivät ole itsessään taloudellisia. Kohtuulliseen markkinahintaan ei pystytä Suomen sääoloissa kasvattamaan näitä. Täten näitä joudutaan tuomaan ulkomailta, joka ei ole missään määrin ympäristöystävällistä huomioiden, että Suomessa on ihmisiä työllistäviä ja edistyksellisiä tuotantoketjuja ja kasvattamoita, mitkä toimivat globaalisti verraten ekologisesti ja omalla painollaan.

 

4. Suomessa mm. Animalian ja Oikeutta eläimille -järjestöjen kautta on organisoitu monia kampanjoita, mitkä eivät ainakaan omasta empiristisestä näkökannastani pidä paikkaansa. Asun itse pienessä maalaiskylässä, jossa hyvin moni perhe saa elantonsa maanviljelystä ja eläinten kasvatuksesta. En ole koskaan täällä enkä muuallakaan törmännyt huonosti kohdeltaviin eläimiin tuotantotarkoituksessa. Jokaisen karjankasvattajan intressissä ovat tietenkin hyvinvoivat eläimet, koska esim. lehmien maidontuotto on kaikista parhaalla tasolla niiden ollessa tyytyväisiä.

 

5. Jokaisella ihmisellä on itsearvoisesti oikeus päättää omasta ruokavaliostaan, eikä kenelläkään ole vastaavasti oikeutta pakottaa ketään syömään jonkin tietyn ruokavalion mukaan! Jokaisen ihmisen oma vapaus ja vastuu teoistaan ovat keskeisiä elementtejä myös tässä kysymyksessä.

 

Kunnioitan suuresti heitä, ketkä ovat valinneet itselleen kasvisruokavalion - jokainen ihminen saa tehdä omat valintansa! En tule heitä missään nimessä painostamaan syömään lihaa, jos he eivät niin halua tehdä. Tämän toimintatavan tulisi olla käytössä myös toisinkin päin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitti varmaankin lihaa, tuskin kukaan syö eläimiä, tai ehkä hän näin olettaa.

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen

Mikäli viittaat otsikkooni, halusin käyttää sanaa eläin retorisesti paremmin sopivana. :)

Toimituksen poiminnat