Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Tuulen tuomaa taatailua

  • Tuulivoimalat ovat Suomen oloissa toimimattomia ja niiden hiilijalanjälki on kokonaiselinkaaressa hyvin suuri.
    Tuulivoimalat ovat Suomen oloissa toimimattomia ja niiden hiilijalanjälki on kokonaiselinkaaressa hyvin suuri.

Eilen Talouselämä-lehti uutisoi Iso-Britannian energiapolitiikasta ja tuulivoiman tilanteesta maassa (linkki). I-B:ssa ollaan viimein herätty tuulivoiman tilanteeseen energiamarkkinoilla ja siihen faktaan, että tuulivoima ei ole maailman idealistisesti pelastava hyperinnovaatio. Suomessa on täysin sama tilanne ja sitä ei tule peitellä!

 

Suomessa tuulivoiman syöttötariffit ovat tähtitieteellisiä niiden hyötyihin nähden: Tuulivoiman tavoitehinta tuotannolle on 83,50€/MWh. Tämän ja todellisen markkinahinnan erotus on se, mikä maksetaan valtion toimesta. Nämä hinnat osoittavat sen valitettavan tosiasian, joka Suomessa on vallinnut jo liian pitkään – ollaan valmiita valtion puolesta tukemaan tuotantoa joka ei ole markkinaehtoista veronmaksajien rahalla. Suomen poliittinen ilmapiiri on vaipunut siihen ruususen uneen, jossa kaikki tuulivoimaan liittyvä hypetys on hyvä asia, jota ei saa kyseenalaistaa ainakaan vedenpitävillä faktoilla.

 

Tuulivoimaa tuetaan kokonaisuudessaan vuoden 2016 valtion talousarviossa 157.600.00€. Valtio antaa tukea markkkinoilla toimimattomalle energiantuotantomuodolle lähes satakuusikymmentämiljoonaa euroa ja summa on lisäksi noussut viime vuodesta useilla miljoonilla euroilla! Tämä kattaisi esimerkiksi kaikki esitetyt koulutusleikkaukset ja vielä enemmänkin. Tämä pitäisi pystyä perustelemaan todella hyvillä argumenteilla, jotta voitaisiin pitää oikeutettuna antaa veronmaksajien rahaa kyseiseen käyttöön.

 

Mutta perustelut ontuvat kaikesta huolimatta – puhutaan paljon tuulivoiman energiatehokkuudesta, mutta todellisuudessa sen energiatehokkuus ei yllä läheskään samanlaisille tasoille kuin esimerkiksi ydinvoima. Uudet tämän päivän ydinvoimalat pystyvät käyttämään "polttoaineenaan" ydinjätettä ja siksi niiden energiajalanjälki on lähes nolla. Tuulivoimalat eivät ole olleet korkeaikäisiä missään päin maailmaa ja niitä on jouduttu korjaamaan kerta toisensa jälkeen joka lisää olennaisesti hiilijalanjälkeä.

 

Ydinvoimala on pitkäikäinen energiantuottaja. Esimerkiksi Loviisan ykkösreaktori on rakennettu 1977 ja Suomen ydinvoimakanta on rakennettu kokonaisuudessaan 1970-luvulla. Silti ne ovat yksiä maailman parhaista ydinvoimaloista energiahyötysuhteeltaan josta voidaan huomata se, että niiden pitkä ikä ja faktinen toimivuus ovat vailla vertaansa! Miksi siis kukaan haluaisi laittaa valtion rahoja sellaiseen toimintaan, mikä on sen kannalta vain tuhoisaa?

 

Syyt tälläiseen toimintaan ovat olleet läpi maailman historian hyvin yksinkertaisia – raha ja kunnia. Poliitikoilla on yhteyksiä tuulivoimayhtiöihin ja siksi sidonnaisuudet saattavat vaikuttaa tuhoisasti heidän päätöksiinsä Suomen energiaomavaraisuuden ja kannattavuuden kannalta. Kunnia on joillekin poliitikoille tärkeämpi asia kuin mikään muu: kaikessa viisaudessaan monet poliitikot ajattelivat ilmastolle olevan hyötyä Kioton pöytäkirjasta, mutta olemme loppupeleissä saaneet huomata sen olleen yhdentekevä sopimus ilmastonmuutoksen kannalta ja varsinkin EU:ssa lisäksi yhteiskunnallisesti tuhoisa ulkoistetun tuotannon ja häviävien työpaikkojen muodossa.

 

Vihreä ilmasto- ja energiapolitiikka on noussut sellaiselle korokkeelle, jossa sen asemaa ei pysty kukaan uhkaamaan ennen kuin tuulivoiman negatiiviset terveysvaikutukset osuvat sitä ajaviin poliitikkoihin itseensä. Terveysvaikutuksista kirjoitti Eija-Riitta Korhola todella hyvin aikaisemmin blogissaan (linkki). Asioille ei saa kääntää selkäänsä tai ongelmat kasaantuvat ja ollaan tilanteessa, jossa tuulimyllyjen rakentemisesta ei ole ollut muuta kuin ulkomaista halpatyövoimaa työllistävä vaikutus! Milloin vihdoin tajutaan se tilanne, missä Suomi on oman sekä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikkansa kanssa? Historiaan peilaten tajuaminen tulee tapahtumaan aivan liian myöhään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuulivoima on hyvä esimerkki maassamme vallitsevasta puoluekleptokratiasta:

Tukea sulle ja mulle, varsinaisen asian jäädessä hoitamatta.

- Tuulivoimasta tuli viherpesu ja aluetukihanke.

- Fennovoimala: aluepolitiikkaa suoraan, sekä risupaketin kautta.

- "Maakuntien sote": aluepolitiikkaa

- Talvivaara: aluepolitiikkaa

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tuulivoimaa tuetaan kokonaisuudessaan vuoden 2016 valtion talousarviossa 157.600.00€. Valtio antaa tukea markkkinoilla toimimattomalle energiantuotantomuodolle lähes satakuusikymmentämiljoonaa euroa ja summa on lisäksi noussut viime vuodesta useilla miljoonilla euroilla! Tämä kattaisi esimerkiksi kaikki esitetyt koulutusleikkaukset ja vielä enemmänkin. Tämä pitäisi pystyä perustelemaan todella hyvillä argumenteilla, jotta voitaisiin pitää oikeutettuna antaa veronmaksajien rahaa kyseiseen käyttöön."

Tietänet , että tämä järjettömyys tulee meille veronmaksajille maksamaan seuraavien 12 vuoden aikana 3-4 miljardia euroa.

Nyt on pystyssä imemässä tukieuroja n. 1000 MW myllyjä ; raja on 2500 MW ; silloin vuotuinen tukimäärä nousee n. 300 miljoonaan euroon ; noilla miljoonilla olisi tosiaan parempiakin käyttötarkoituksia kuin tämä mieletön viherpesu, joka ei vaikuta mihinkään päästöihin itikan henkäyksenkään vertaa.

Toimituksen poiminnat