Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Taatailusta opintotukiongelmiin

  • Tai sitten ei. Opintotukea tulee uudistaa rajusti eikä betonoitua edellisten vuosikymmenten rakenteisiin.
    Tai sitten ei. Opintotukea tulee uudistaa rajusti eikä betonoitua edellisten vuosikymmenten rakenteisiin.

Monesti kuulee puhuttavan vaihtoehdoista. Velkaantuminen on mahdollista kääntää voimakkaammalla progressiolla, tuloerojen kasvu tuhoaa hyvinvointivaltion, opiskelijoiden tuista ei saa leikata jne. Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka realistisia nämä "vaihtoehdot" ovat Suomen taloudellisessa tilanteessa. Eivät kovinkaan!

 

Suomen talouden mittarit ovat surkeassa asennossa: velka on ylittänyt 60%:a BKT:sta jo aikoja sitten, työttömyys kasvaa ja vienti ei vedä. Lisäksi teollisuus katoaa kaukoitään ja työpaikat mystisesti häviävät kalliista Suomesta. Vaikka asia kuinka mystiseltä saattaakin tuntua, on näihin olemassa täysin kirkas syy ja siitä ei pääse yli eikä ympäri - ei vaikka olisi Paavo Väyrynen tai demari.

 

Suomen talouden ongelmat ovat ilmeiset, mutta silti niitä ei olla valmiita tunnustamaan: eläkkeelle siirrytään suhteessa eliniänodotteeseen liian aikaisin ja opiskelut venyvät liian pitkiin aikoihin. Monesti, ja varsinkin viimepäivinä, on kuullut puhuttavan siitä, että opintotukea ei saa leikata tai siihen ei saa tehdä tiukennuksia. Hieno ajatus mutta esiin nousee kuitenkin kysymys: miten kukaan on ajatellut tehdä opintotukeen säästöjä, jos siitä ei saa leikata tai jos siihen ei saa tehdä tiukennuksia? Vastaus nousee jopa nopeammin esiin kuin itse kysymys, ei mitenkään!

 

Opintotukeen on pakko tehdä tiukennuksia ja sen luonnetta on muutettava huomattavasti. Ei ole tahdikasta sanoa, että opintotuki ei passivoisi opiskelijoita. Kaikki vastikkeeton tukeminen yhteiskunnassa passivoi ihmisiä, mutta jokaisen tuen oikeutus on toki erilainen. Koska jokaisen oikeutus on erilainen, on pystyttävä esittämään kestävät perustelut opintotuen oikeutukselle vastikkeettomana tulona ja itse en sille osaa nimetä sellaisia. Opintotuki on tukea jota maksetaan hyvin monelle työssäkäyvälle ihmiselle ja opintotuen tulorajojen kanssa joudutaan kikkailemaan siten, että osa työstä tehdään joko pimeänä tai ei tehdä ollenkaan. Suomella ei mielestäni ole varaa jättää rakenteiden kannustavuuden vuoksi osaa ihmisistä kotiin makaamaan veronmaksajien rahalla, jos työntekoon on täysi mahdollisuus.

 

Opintotuen korvikkeeksi on esitetty monia erilaisia muotoja ja itse parhaimpana pidän Libera-ajatuspajan esittämää perustiliä. Se on vuonna 2013 lanseerattu sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jonka Libera nosti jälleen esiin opintotukikeskustelussa. Eikö malli, joka kannustaa omaan säästämiseen ja sitä kautta hankittuihin tuloihin, kun elämä joskus potkii päähän, olisi parempi, kuin muiden veronmaksajien maksama elanto. Vielä kun malliin liitetään se fakta, että suurin osa (n. 60%) ihmisen saamista tuista on itseltä itselle tehtyjä tulonsiirtoja, eikä esim. rikkailta köyhille, on sen järkevyys ilmeinen.

 

Itsekin opiskelijana ymmärrän sen rahan puutteen, joka opiskelijoilla voi olla, mutta tosiasiallisia ongelmia ei korjata opintotukijärjestelmän säilyttämisellä. Suuret ongelmat liittyvät kuitenkin aivan muihin asioihin: monet yritykset eivät pysty johtuen työehtosopimuksista ja muista säädöksistä tarjoamaan osapäiväistä työtä eikä nykyisessä järjestelmässä se edes ole kannattavaa. Tässä kohtaa toistan itseäni, mutta voisimme vihdoin alkaa keskittymään tosiasioihin, jotka ovat ilmeiset ja lopettaa taatailu liittyen epäoleellisiin mutta mukavilta kuulostaviin asioihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat