Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Hallituksen uudet vaatteet

Toissapäivänä kirjoitin blogin Ay-liike uhka vai uhka. Tänään Elina Lepomäen eduskunta-avustaja Mikko Laakso julkaisi Twitterissä provosoituneen, mutta asiasisältöisen twiitin. Tämänpäviäisen uutisen koskien paikallista sopimista lukeneena en voi kuin sanoa, että se ei ole uhka vaan se on yhteiskuntarauhan järkyttäjä!

 

Viime kevään eduskuntavaaleissa tapahtui monta yllätystä: Keskustan ennakoitua heikompi tulos, Perussuomalaisten "jatkojytky" ja vihreiden prosentuaalisesti huikea voitto. Vaalien jälkeen kasattiin varmasti moneen vuosikymmeneen arvopohjaltaan yhtenäisin hallitus ja sille syystäkin asetettiin suuria tavoitteita. Mutta mitä tapahtui? Se on kerta toisensa jälkeen luopunut kaikista taloutta parantavista toimenpiteistä ja uudistuksista!

 

Sipilän yhteiskuntasopimus oli aluksi varsin kannatettava idea – työmarkkinajärjestöt saivat raamit, missä he voisivat sopia asioista. Kuitenkin nykyinen yhteiskuntasopimus on kaikkea muuta kuin hallituksen raameihin asetettuja sopimuksia. Sen sorvaamisen aikana on luovuttu ajetuista ideoista ja toimista ties kenenkä milloinkin vuoksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomi on lupunut Montesquieun jo aikanaan esittämästä vallan kolmijako –opista!

 

Suomessa lainsäädäntävaltaa käyttää eduskunta, toimeenpanovaltaa hallitus ja tuomiovaltaa riippumattomat tuomioistumet. Paitsi että eivät enään! Suomessa työmarkkinapolitiikkaa säätelee ay-liike sillä verukkeella, että yhteiskuntarauha saataisiin säilytettyä – millaista sellainen yhteiskuntarauha on, jossa ihmisten vapaudet itseensä on viety, jossa "Helsingin herrat" ay-liikkeessä päättävät suomalaisten ihmisten työehdoista? Vapaus syntyy valtion asettamista laeista ja eettisistä normeista sekä ihmisten rajoittamattomasta toimintavallasta niiden puitteissa. Nyt onkin hyvä todeta se, että edelleenkään työmarkkinaosapuolilla ei ole lainsäädäntävalta, teoriassa.

 

Edellisten kappaleiden jälkeen on valitettavasti pakko todeta, että olen enemmän kuin pettynyt hallituksen vastuuttomaan toimintaan jättää huomiotta yksilön etu. Aiemmassa blogissani kirjoitin "Työ on hyödyke. Työ on tuote." Samaa voin sanoa nytkin! Vapaa markkinatalous perustuu kysynnän ja tarjonnan lakeihin ja hyödykkeiden, haitakkeiden ja turhakkeiden hinta muodostuu ko. lain kautta. Hyvä vitsi! Suomesta puhutaan oikeistolaisena vapaana markkinataloutena, mutta se on minun silmissäni menettänyt viimeisetkin arvostukseni rippeet markkinataloutena, kun se ei pysy tavoitteissaan antaa ihmisille vapauksia itseään, ja loppupeleissä vain itseään, koskevissa asioissa.

 

Työ on mitä keskeisin hyvinvoinnin peruspilari! Ilman työtä ihminen hyvin helposti vieraantuu yhteiskunnasta, ja koska sivistynyt yhteiskunta, kuten sen kuuluukin, huolehtii vähempiosaisistaan, tulevat sen maksamat sosiaaliavustukset kasvamaan suuresti – lama ei tunne sääntelyn hyötyjä. Suomen hallitus on päätöksellään luonut Suomeen jälleen kerran monta pitkäaikaistyötöntä!

 

Yhteiskuntasopimusta ei ole vielä tehty eli vielä on aikaa peruuttaa koko talouttamme alas ajava sopimus. Niillä ehdoilla, kuin SAK on valmis sen hyväksymään, Suomeen ei saada yhtään työpaikkaa vaan se tulee ennemminkin velkaantumaan lisää. Odotan, että viimein kunnianhimoinen ja äärimmäisen kunnioitettava hallitusohjelma ajetaan tällä vaalikaudella kokonaisuudessaan läpi, tavalla tai toisella, tai seuraavissa vaaleissa edes ääntenkalastelijat hallituspuolueista eivät tule saamaan suurta äänisaalista. Koko tilanne on niin demokratiaa halventavaa, että hirvittää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minua taas hirvittää tälläiset puheenvuorot josta paistaa täydellisen tietämys työelämässä vallitsevissa realteeteista.

Toimituksen poiminnat