Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

V***n polarisoitunut polarisaatio

  • http://insights.nationalseminarstraining.com/wp-content/uploads/2015/06/78530804.jpeg
    http://insights.nationalseminarstraining.com/wp-content/uploads/2015/06/78530804.jpeg

"V***u!" Tämä on kiteytettynä se sanoma joka tulee tällä hetkellä kaikkien suusta oli sitten kyse pakolais(kriisistä), valtion taloudesta, Euroopan unionista tai aivan mistä tahansa. Suomalainen keskustelukulttuuri viisveisaa tällä hetkellä kaikesta loogisesta päättelystä, argumentaatiosta ja faktaperusteisista tilastoista. Tämän jälkeen vielä kehdataan ihmetellä Suomen ongelmia! Jos joku näkee tässä jotakin järkeä, ottaisiko hän ystävällisesti yhteyttä minuun – minun on tästä logiikkaa mahdotonta hakea.

 

Aloitetaan pakolaiskriisistä... Voi, voi, voi... Käsittelen asiaa kahden ryhmän kautta: ryhmä 1 haluaa toivottaa kaikki pakolaiset, turvapaikanhakijat ja elintasosurffarit (minkään kahden välille näistä kolmesta ei voi laittaa yhtäsuuruusmerkkiä!) tervetulleiksi Suomeen ilman valvontaa tai muitakaan säädöksiä, jopa rikkomalla EU:n yhteisiä sopimuksia. Ryhmä 2 puolestaan haluaa pitää kaikki etnisestä taustasta riippumatta poissa Suomesta. "Suomi suomalaisille" kaikuu sosiaalisessa mediassa liiankin usein.

 

Kaikista hauskinta on se, että hyvin harva ajattelee kummankaan edellisen ryhmän ajatusmallin mukaisesti. Jos sosiaaliseen mediaan ja "uutisointiin" on uskominen, Suomessa on massoittain fasisteja, rasisteja, miesvihaa, anarkisteja ja muita, joita en rajatun tilan takia ala erityisemmin erittelemään. Toinen hassun hauska huomio liittyy uutisointiin, tai siis "uutisointiin", aiheesta. Jos joku sanoo, että haluaa tiukentaa rajavalvontaa, hänet leimataan ilman mitään perusteita vähintään kansallissosialistiksi. Jos joku taas sanoo, että hän haluaa avata rajoja ja tarjota turvapaikan ihmisille, hänet leimataan ilman mitään perusteita vihervasemmistolaiseksi anarkistiksi ja feministiksi (miten feminismi liittyy tässä keskustelussa yhtään mihinkään?). Kolmas, ja kaikista hauskin pointti, on se, että lähes kukaan ei ole tätä mieltä!

 

"Valtion talous on pelastettava!" Niin kaikui joka tuutista ennen eduskuntavaaleja kaikkien puolueiden yhteinen vaalilause, mutta mitä kävikään... Ottamatta kantaa hallituksen politiikkaan, oppositio ei ole esittänyt yhden ainoata kokonaisvaltaista talouspoliittista ohjelmaa. Vasemmistoliitolla toki on ollut kokoajan esillä heidän oma mallinsa velkaelvytyksestä, mutta julkisuuteen ei ole annettu yhtään "varjohallitusohjelmaa" aiheeseen liittyen. Suomi velkaantuu, palvelut heikkenevät ja ties mitä, mutta eihän kukaan vain luule, että populistisella puheella ja tekemättömyydellä saadaan pelastettua Oy Suomi Ab? Sanottehan, että ette usko niin, please!

 

Kreikan kriisin ratkaisuvaiheet olivat suomalaisille parempaa huumoria kuin The Nanny –televisiokomedia! Ensin pelastetaan. Sitten ei pelasteta. Sitten pelastetaan. Sitten annetaan velkoja anteeksi. Sitten ei pelasteta. Ja joku kysyi, miksi kaikkia "v**u**aa" keskustelu aiheen ympärillä. "Ja niin kastelin kissat ja päästin kukat ulos" – tämä on sitten kai suomalaisen parlamentaarisen demokratian luomus, että päätöksenteko kriiseissä on hitaampaa kuin satavuotinen sota sekä yhtä paradoksaalista kuin Venäjän lokakuun vallankumous marraskuussa vuonna 1917.

 

Miksemme todella alkaisi toteuttamaan Rooman valtakunnan aikaisia metodeja talouskriisin keskellä, "leipää ja sirkushuveja". Leipää jo on, mutta missä sirkushuvit – poliittisessa päätöksenteossa. Nykypäivän politiikassa tarkoitus on miellyttää mahdollisimman monia: luokkasodan retoriikka vetoaa myös rikkaisiin. Tässä blogi-kirjoituksessani olen nostanut muutamiakin maailmanhistoriassa tutuiksi tulleita elämänviisauksia esiin ja nyt voi aivan rehellisesti sanoa niiden olevan viisauksia!

 

Koska minun ei ole tarkoitus miellyttä kaikkia vaan ajaa omaa poliittista linjaani parhaani mukaan, haluan tuoda esiin muutaman kannattamani asian: suhteellinen verotus (sama veroprosentti kaikilla), 2. asteen opetuksen lyhentäminen kahteen vuoteen, tasa-arvoinen avioliittolaki, täysi-ikäisyyden alentaminen 16 vuoteen, läntiset liberaalidemokratiat ja Kokoomus.

 

Viisautta ja rohkeutta puuttuu monilta poliittisilta päättäjiltä, medialta, kansalaisaktiiveilta ja valitettavasti myös tältä "dildolta" Lahdessa sekä anarkistitaistelijoita Kokoomusopiskelijoiden bussilla #STOP-mielenilmauksen aikana. Ja niin minä häpesin! Ja kyllä häpesinkin – Suomen puolesta... Suomen yhtenäinen kansa on jakautunut aivan käsittämättömällä tavalla hyviin ja pahoihin, riippuen miltä puolelta katsoo asiakohtaisesti tilannetta. "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille." Ainakin yhden kommentin ennakoin jo: "Ja vi**t"...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuule, ei mainitsemasi sanoma tule "kaikkien" suusta. Kyse lienee vain siitä, että maailmassasi liikkuu enimmäkseen nuoria porvareita.

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen

Kommenttini ei liity tuohon vaan hieman kärkevästi esitän sen keskusteluilmapiirin, joka Suomessa vallitsee. Suomessa ei nykypäivänä voidan ilmeisesti keskustella mistään ilman (enemmän tai vähemmän) leimaamista, kuten itsekin leimasit minut nuoreksi porvariksi...?? Sitä paitsi opiskelen koulussa jossa nämä mainitsemasi "nuoret porvarit" ovat huomattava vähemmistö...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mikä vika velkaelvytyksessä?

Kuten varmasti tiedät heikko taloustilanne realisoituu niin, ettei ole rahaa. Eli ostovoimaa. Eikö vaan?

Ja mitä raha on? Tapio Korhonen Suomen Pankista kiteyttää rahan olemuksen näin, julkaisussaan Raha ja luotto
rahapolitiikassa vuodelta 2007.

"Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä.Rahalaitosten toteuttama rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde.
Raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin
talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä. Keskuspankkiraha - setelistö - on kehittyneissä talouksissa menettänyt keskeisimmän asemansa yleisön maksuvälineenä, mutta pankkien tilit keskuspankissa ovat edelleen entisessä tärkeässä osassaan pankkien likviditeetin hoidossa ja lyhimpien rahamarkkinakorkojen määräytymisessä.
Kyky luoda ostovoimaa tyhjästä tekee pankkien luotoista analyyttisesti eri asian kuin mitä ovat muiden rahoituksenvälittäjien luotot."

Noh, jos raha syntyy velasta ja meillä ei ole rahaa. Niin miten "säästäminen" eli leikkaaminen tuo meille sitä lisää? Aivan... Ei mitenkään.

Eli kipeästi tarvitsemaamme rahaa syntyy tässä nykyisessä vähimmäisvarantojärjestelmään ja luotonlaajennukseen perustuvassa systeemissämme pääosin velan kautta. Tämä luotonlaajennus on muuten kaikien kuplien kantaäiti, mutta se on varmaan sinulle tuttu juttu.

En oikein ymmärrä miten Kokoomuksen (Stubbin) suullakin jatkuvasti natkutetaan kuinka "velkaantuminen on saatava loppumaan" jos asiaan edes pintapuolistesti perehtyneenä voin sanoa, että raha syntyy velasta ja poistuu kierrosta, kun velka maksetaan pois. Eli ilman jatkuvaa velkaantumista, kierrossa olevan rahan määrä supistuu ja en ymmärrä miten siitä revitään irti kasvua.

Kokoomusjohto jos ei tiedä tuota asiaa, niin olisi syytä opiskella. Velkaelvytyksestä puhutaan kuin se olisi "vastuuttomien vasureiden" keino välttyä paljon kaipaamiltamme leikkauksilta. Ei.

Velan otto on melkeinpä ainoa keino pitää taloudessa rahaa. Ja koska meillä ei ole omaa vapaata keskuspankia vaan olemme pakotetut lainaamaan liikepankeilta tarvitsemamme rahat, on tätä velkapyörää vaan poljettava jos ei suurempaa remonttia systeemiin haluta tehdä.

Juttelin aiheesta tänään sattumalta erään ekonomin kanssa ja keskustelun aikana minulle valkeni että Suomessa voi valmistua ekonomiksi tietämättä mitä raha on ja kuinka se syntyy, tuntematta vähimmäisvarantojärjestelmää ja siihen liittyvää luotonlaajennusta.

Eli en ihmettele ollenkaan että tietämys siitä mitä raha on, on heikolla pohjalla, mutta että "rahaministeri" itse... Huolestuttavaa.

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen

Kuten sanoin blogissani, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollut haukkua tai ylistää hallituksen politiikkaa. Yleisesti velkaelvytys on huonoa, koska se heikentää Suomen luottoluokitusta ja siirtää velan maksun nuorille, MINUN sukupolvelleni. Eihän isäkään saa ottaa lainaa poikansa nimiin...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Et taida ymmärtää tota rahan luonnetta..?

Velkaa ei voi maksaa pois kuin uudella velalla. Jos velat maksetaan pois, ottamatta tilalle uutta velkaa, ei talouteen paljon jää rahaa pyörimään. Ei ole mitä säästää...

Jos katsot noita JP Vuorelan esittämiä, julkisen velan ja BKT:n suhteita, niin näyttääkö sinusta siltä, että velkoja olisi tarkoitus maksaa "pois".. Aivan ei minustakaan.

Venäjä maksoi ulkomaanvelkansa lähes kokonaan ja katso. Hyvä tuli..? Venäjän ulkomaanvelka oli alimmillaan vuonna 2007, ollen silloin alle 8% BKT:sta. Nyt on lisääntynyt noin 17%:iin... Eli tarkoitan vain sitä, että en ymmärrä miksi alhainen valtion velka olisi tässä velkaan perustuvassa rahajärjestelmässä joku tavoitetilanne.

Ei sulla siitä alhaisesta velasta ja sen autuaaksi tekevästä vaikutuksesta ole mitään esimerkkejä heittää? No joo, ehkä Viro, mutta ne on leikkinyt tällä laatikolla sen verran lyhyemmän aikaa, ehtivät kyllä.. Enkä ole ihan varma siitäkään onko siellä asiat niin älyttömän hienosti..

Valtion lainojen normi laina-aika on 2-10 vuotta, eli mitä tarkoitat sillä että nimenomaan "sinun" sukupolvellesi siirtyy jotain suuria velkoja?

Jos velkaantuminen halutaan lopettaa, tarvitaan järjestelmä jossa raha syntyy valtion itsensä toimesta oman keskuspankin luomana, eikä yksityisiltä pankeilta lainattuna. Nykysysteemi on kupla, jonka sääntely tuntuu olevan mahdotonta. Yhtenä hetkenä velkaa annetaan ja otetaan hullun tavalla, sekä julkisen että yksityisen sektorin toimesta. Aletaan puhua kuplasta tai ylikuumenemisesta. Sitten seuraavana hetkenä keksitään että velka on pahasta ja sitä ei voi lapsille jättää ja keksitään alkaa tukahduttamaan talous kokonaan..

Paska systeemi, mutta se ei populistisilla heitoilla "emme voi jättää lapsillemme velkaa" kyllä varmasti korjaannu. Päin vastoin, se vähentää ostovoimaa ja supistaa taloutta entisestään. Aiheuttaa kurjuuden kierteen jonka pohjalla luuraa väkisinkin "tukitoimet" koska talouden toimintaedellytykset on "säästetty" olemattomiin. Siinä menee silloin viimeisetkin nousun ja kasvun mahdollisuudet. Kunnon kusetus ja suoraan sanottuna ryöstö...

Sanot ettei blogisi tarkoitus ole sitä tai tätä, sen tarkoitus on ajaa omaa poliittista linjaasi joka on pähkinän kuoressa "Kokoomus".

Miksi kannatat Kokoomusta, joka selvästikään ei ymmärrä mitä on tekemässä, tai jos ymmärtää asia on vielä hälyyttävämpi ja vaatisi varmaan jonkinlaisia toimenpiteitä.

Islannissa on esillä aivan oikean suuntaisia ajatuksia.. Kannattaa tutustua tuohon reformi ehdotukseen.

“Iceland, being a sovereign state with an independent currency, is free to abandon the present unstable fractional reserves system and implement a better monetary system,” Frosti maintained, adding, “Such an initiative must however rest on further study of the alternatives and a widespread consensus on the urgency for reform.”

http://icelandreview.com/news/2015/03/31/pm-calls-...

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen Vastaus kommenttiin #7

Venäjä ei ehkä kuitenkaan ole kauhean hyvä vertailukohta... Velkakehityksen taittaminen on hyvin yksinkertaista prosentti- sekä yhteen- ja vähennyslaskua, toisin kuin yritätä väittää! Eturyhmäpolitikointi on hyvin vääristynyt "maan tilasta" ja jos niin haluaa toimia on hyvä lopettaa velkaantumisen kierteestä puhuminen, koska se on täysin mahdoton yhtälö. Jos valtio säästää ja samalla tekee velkahelpotuksia saman verran on selvää, että olemme +/-0 –tilanteessa. Sitäpaitsi, julkisella sektorilla on todella paljon kehitettävää. Jos esimerkiksi julkista hammaslääkäriä joutuu odottamaan 20 minuuttia siksi, että hän on aamukahvilla minun aikani aikana, en näe toiminnassa edes kivikautista järkeä – hän on palvelun tuottaja ja minä asiakas, tuote on palvelu ja jos siitä kunta ei saa tuottoa itselleen, on se järkevää ulkoistaa!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #8

Ei kun sä et selvästikkään tajua, että miten olennaisesti velkaantuminen vaikuttaa kierrossa olevan rahan määrään. Se on kaiken pohja. Jos raha syntyy velasta ja on pulaa rahasta niin selitä miten velkaantumisen välttäminen voi parantaa tilannetta.

Vähemmän uutta velkaa tarkoittaa vähemmän rahaa kierrossa. Kun vanhat velat kuitataan pois raha katoaa.. Miten leikkaaminen parantaa tilannetta?

Haluaisin kuulla sen logiikan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #8

"Venäjä ei ehkä kuitenkaan ole kauhean hyvä vertailukohta."

No entäs sitten Algeria, Päiväntasaajan Guinea, Kuwait, Azerbaizan, Viro, Kosovo, Oman, Libya tai Liberia? Siinä ovat nimittäin Venäjän lisäksi ne kymmenen valtiota, joilla on vähiten julkista velkaa.

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen Vastaus kommenttiin #7

Velkaantumisen taittaminen leikkauksilla on lisäksi arvokysymys. Ei voi olla niin, että yhteiskunta elättää kaikkia kansalaisiaa ikuisesti ilman mitään omia ponnistuksia. Mainitsit, että velka ei tule meidän maksettavaksi: luuletko tosiaan, että teidän sukupolvenne maksaa koko Suomen velan – itseisarvo kuitenkin on, että se maksetaan pois ja päästään "plussalle"! Lisäksi "minun sukupolveni maksaa" asiaan liittyen nykyinen "hyväntahtoisuuteen" nojaava eläkejärjestelmämme on täysi susi. Niin kauan kuin eläkkeet eivät ole korvamerkittyä rahaa, emme voi puhua oikeudenmukaisuudesta myöskään tällä alueella...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #9

Luuletko tosiaan, että velat voi vaan maksaa pois?

Ei vaan voi. Ymmärrätkö? Maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa. Tämä johtuu vähimmäisvarantojärjestelmästä ja sen mahdollistamasta luotonlaajennuksesta. Siitä löytyy googlaamalla kyllä rautalankamalli, jos se ei ole tuttu.

Rahaa syntyy talouteen kun rahaa luodaan liikepankeissa antamalla velkaa. Kun velka maksetaan pois, raha joka vain kirjanpidollinen kikka, katoaa pois markkinoilta. Mikäli uutta velkaa ei oteta, ei markkinoilla ole rahaa ja silloin ei ole rahaa. Se on niin naurettavan simppeli juttu.

Tässä järjestelyssä on lisäksi mukana korko, jonka hoitamiseen tarvitaan tietenkin myös lisää velkaa. Koska kun pääoman verran rahaa häviää kun velka maksetaan, korko kuitenkin jää ja sen kuittaamiseen tarvitaan joko omaa, tai jonkun muun ottamaa velkaa, eli rahaa.

"Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä.Rahalaitosten toteuttama rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde."

Ei tää voi olla niin vaikeaa ymmärtää. Nykysysteemissä velkaantumista ei vaan voi estää romahduttamatta järjestelmää. Tietenkin on kokonaan toinen kysymys halutaanko talous romahduttaa. Jos näin on, olisi syytä olla suunnitelmat valmiina, että miten sitten toimitaan. Suosittelen edelleen tutustumista tuohon Islannin reformiehdotukseen.

Jyrki Paldán

"... ja siirtää velan maksun nuorille, MINUN sukupolvelleni."

Jokaista velkaeuroa vastaan tulee euro varallisuutta. Olen varma että jokainen uudenkin sukupolven jäsen ottaa mielummin vastaan Suomen, jossa on työpaikkoja, talouskasvua, hyvinvointia ja velkaa kuin Suomen, jossa ei ole töitä eikä hyvinvointia.

Suosittelen lukemaan:
http://blogit.image.fi/rahajatalous/tulevien-sukup...

"Eihän isäkään saa ottaa lainaa poikansa nimiin..."

Voihan, velat periytyvät siinä missä varatkin. Voit tietysti itse päättää perunjaossa otatko niitä sitten vastaan vai et. Samanhan voi tehdä myös Suomi valtiona, jos demokratia oikeasti toimii. Islantihan sen teki jo suht vastikään.

Esa Niemi

Riku:
"Mikä vika velkaelvytyksessä?"

Se ettei kyse ole elvytyksestä jos velanotto ei toimi elvyttävästi.

Riku:
"En oikein ymmärrä miten Kokoomuksen (Stubbin) suullakin jatkuvasti natkutetaan kuinka "velkaantuminen on saatava loppumaan" jos asiaan edes pintapuolistesti perehtyneenä voin sanoa, että raha syntyy velasta ja poistuu kierrosta, kun velka maksetaan pois. Eli ilman jatkuvaa velkaantumista, kierrossa olevan rahan määrä supistuu ja en ymmärrä miten siitä revitään irti kasvua."

Mikään kansantalous ei voi pohjautua loputtomaan velkaantumiseen ja menojen kasvuun. Jos ajatusmallisi toimisi esittämäsi lailla, niin kaikki maat voisivat vain velkaantua eikä velan määrää tarvitse hillitä millään tavoin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Mikään kansantalous ei voi pohjautua loputtomaan velkaantumiseen ja menojen kasvuun. Jos ajatusmallisi toimisi esittämäsi lailla, niin kaikki maat voisivat vain velkaantua eikä velan määrää tarvitse hillitä millään tavoin."

Tiedän ja ymmärrän. Ongelma on rahajärjestelmä jossa raha luodaan velkana. Se pitäisi muuttaa. Niin kauan kuin sitä ei muuteta on pakko velkaantua tai raha katoaa kierrosta.

Ja velan määrää enemmän olisin huolissani siitä rahasta, joka poistuu kierrosta siirtymällä veroparatiiseihin makoilemaan. EU:n kohdalla muistan lukeneeni puhuttavan n 1000 miljardista, Suomen kohdalla uskoisin puhuttavan sadoista miljoonista, ehkä jopa miljardista vuositasolla. Se on aika paljon. Noin puolet maailman varallisuudesta makaa veroparatiiseissa. Ja sitten ihmetellään, että miten ihmeessä valtiot jatkaa velkaantumistaan...

Ja sille muka voida tehdä mitään... Se on kyllä kumma juttu. Venäjää vastaan voidaan loihtia vaikka minkälaisia sanktioita ja muita, mutta näitä veropakolaisia ja paratiiseja ei saada kuriin. Luxemburgista tulee jumalauta kaverit istumaan Euroopan "päättäviin pöytiin" ja asialle ei muka voi tehdä mitään..

Aivan turha edes keskustella mistään velkaantuminen ongelmista, ymmärtämättä miten raha syntyy ja mihin se kasaantuu. Se on mun mielipide. Enkä tietenkään tarkoita että menojen tulisi antaa nousta miten sattuu.. Ei täällä mitään avoimen piikin sosiaalitoimistoa tulisikaan ylläpitää.

Erikoiseksi tämänkin asian tekee se, että Kokoomuskin on mukana kuorossa tarjoamassa solidaarisuutta ja turvapaikkoja "koko kolmannelle maailmalle". Ja maahanmuuttoahan me tarvitaan. Muistelen lukeneeni Kataisen aikoinaan kertoneen että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa. Ihmettelen vain että mihin me niitä tarvitaan.. Ja millä rahalla se leikki maksetaan.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #12

Reinikalle: "Muistelen lukeneeni Kataisen aikoinaan kertoneen että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa. Ihmettelen vain että mihin me niitä tarvitaan.. Ja millä rahalla se leikki maksetaan."...

Liekö tässä juuri sanomasi kuvio menossa. Lisää velkaa eli rahaa talouden rattaisiin. Se pyörii siihen asti kunnes joku päättää, että nyt lainottaminen on loppu. Ehkä juuri siksi näitä pohjavesialueita ja muuta vastaavaa joudutaan suunnittelemaan myytäväksi. Lainottajat vaativat, kuten Kreikassa, alueiden ja luonnonvarojen myymistä. Tätä ilmeisesti Eurossa pysyminen teettää.

Ymmärrän että tämän blogin pitäjältä puuttuu "sanakirja". Itsellä oli myös se naiivi oletus, että raha lainataan joltakin, jolla sitä on, olipa lainaaja yksityinen, yritys tai valtio. Ei ollut harmainta aavistusta, että "rahanluonti" oikeus tyhjästä oli harvoissa käsissä; mm. FED, EKP, jotka ovat yksityisten hallinnassa. Niistä henkilöistähän EU-komissio muodostuu. Jotka nyt näyttävät humaania asennetta pakolaisasiassa.

Tämä jalkakäytävän tasolta katsottuna.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #12

"EU:n kohdalla muistan lukeneeni puhuttavan n 1000 miljardista, Suomen kohdalla uskoisin puhuttavan sadoista miljoonista, ehkä jopa miljardista vuositasolla."

Suomesta esitetyt arviot vaihtelevat kahdesta kymmeneen miljardiin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #20
Jyrki Paldán

"Mikään kansantalous ei voi pohjautua loputtomaan velkaantumiseen ja menojen kasvuun."

Käytännössä kaikki taloudet ovat aina perustuneet kierrossa olevan rahamäärän kasvuun ja velkaantuminen on tällä hetkellä ainoa tapa lisätä kierrossa olevan rahan määrää. Jopa kultakanta ja bitcoin perustuvat rahamäärän kasvamiseen, joskin paljon FIAT-rahaa maltillisemmin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Työvoimakustannukset nousevat pilviin, sijoittajaa verotetaan kuin viimeistä päivää, julkinen velka on täysin hallitsematon! Tarkistetaan tilastoista.

Julkinen velka bkt:ta kohden, katsotaanpa:

Japani 246%
Kreikka 173%
Italia 134%
Portugali 126%
Irlanti 108%
Belgia 107%
Yhdysvallat 105%
Espanja 99%
Ranska 97%
Euroalue 92%
Britannia 89%
Itävalta 85%
Unkari 77%
Saksa 75%
Alankomaat 69%

... hmm, täytyyhän täällä Suomikin olla, anteeksi kun kumarrun pöydän alle, että pääsen käsiksi tarpeeksi pieniin lukuihin
... joo, onhan täällä

Suomi... tänä vuonna taitaa mennä 60% rikki, perhana, nyt joudutaan komission ohjaukseen!

Taitavat ollakin nuo työvoiman kokonaiskustannukset, jotka Suomen kaatavat, joo, vilkaistaan:

... teollisuudessa, euroa per tunti vuonna 2014

Norja 64, Belgia 44, Tanska 42, Ruotsi 42, Ranska 37, Saksa 37, Suomi 36

... eihän tämä näin voi mennä, pitäisikö verrata Burkina Fasoon

No, sijoittajat ainakin pakenevat tätä sikamaista verotusta, otetaan pörssiosinkojen veroaste:

Ranska 64%, Tanska 56%, Saksa 49%, Ruotsi 45%, Britannia 45%... Suomi 42%

... hiton hiton hitto, Juha, kun ei ole hiihdon MM-kisojakaan tulossa. Jutellaanko pakolaisista?

Käyttäjän JuhaniRantanen kuva
Juhani Rantanen

Merkittävä osa kilpailusta investoinneista ei liity näihin lukuini vaan työmarkkinoiden polarisoitumiseen ja siihen, että SAK voi milloin tahansa vetää "perseet penkkiin", kun kahvihuoneessa on väärän kokoisia pullia... Pörssiosinkojen veroasteessa ei ole mainittu sellaisia maita kuin Luxemburg, Lichtenstein...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luxemburg on EEC:n, ETA:n ja EU:n perustajajäsen, Liechtenstein kuuluu EFTA:an ja ETA:aan. Niiden saaminen yhteisten veroperiaatteiden piiriin on pelkästään muiden Euroopan maiden tahdon kysymys.

http://www.eftasurv.int/about-the-authority/the-au...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos Euroopan kansat valitsevat verosuunnittelijoista koostuvia hallituksia, kovin vähän on millekään asialle tehtävissä. Luulen muuten, että kehityssuuntaa ei kirkastaisi äänioikeuden ulottaminen niihin blogistin ympärillään näkemiin 16-vuotiaisiin v****ilijoihin.

Toimituksen poiminnat