Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Kolmikannan yhden kolmasosan kaksinaismoralismi

  • http://static.iltalehti.fi/uutiset/kela_etu_140815TMT_503_uu.jpg. Leikkauksista saa syyttää ay-liikettä.
    http://static.iltalehti.fi/uutiset/kela_etu_140815TMT_503_uu.jpg. Leikkauksista saa syyttää ay-liikettä.

Hallitus on julkistanut viime tiistaina leikkauslistansa jotka on haukuttu maanrakoon ja vielä syvemmälle ay-liikkeen, opposition, työntekijöiden, opiskelijoiden, lapsiperheiden jne. osalta. Kukaan poliittinen päättäjä ei leikkauksia halua toteutettavan, mutta ay-liikkeen kaksinaismoralismin takia ne on pakko toimeenpanna, koska se ei halunnut suostua kaikkia hyödyttävään yhteiskuntasopimukseen.

 

Jari Tervo sanoi tänään (12.9.) Uutisvuodossa, että "kaikissa hyvin toimivissa läntisissä sivistysmaissa on vallan kolmijako: on riippumattomat tuomioistuimet, Eduskunta jolla on lainsäädäntävalta ja hallitus jolla on toimeenpanovalta. Suomessa näiden yläpuolella on kuitenkin yksi toimija, Lauri Lyly." Lausunto vastaa täydellisesti sitä tilannetta, jossa Suomi valitettavasti on – hallitus ei saa toimeenpanna yleisillä ja yhtäläisillä vaaleilla kansan valitseman eduskunnan mukaista lainsäädäntöä. SAK luulee johtavansa maata ja viimeisimpiä lakkouhkauksia voikin syystä pitää demokratiaa halventavina. Ay-liike haluaa laittaa Suomen ja Sipilän hallituksen polvilleen, mutta se on unohtanut yhden perustuslaillisen yksityiskohdan – sillä ei edelleenkään ole lainsäädäntävaltaa!

 

Ay-liike sanoo haluavansa, että Suomessa työntekijällä ja työnantajalla olisi sopimusvapaus, ja että hallituksen "pakkolait" poistavat sopimusvapauden. Miten ay-liike voi koskaan perustella yleissitovia työehtosopimuksia sopimusvapaudella – ei mitenkään! Ay-liikkeen kaksinaismoralismi on läpinäkyvämpää, kuin moni luuleekaan. Itse sen olemassaolo nyky-yhteiskunnassa perustuu kaksinaismoralismiin: se kannattaa sopimusvapautta, mutta vastustaa yleissitovista TES:sta luopumista ja se haluaa saada kaikille työttömille työn, mutta se ei ole valmis hyväksymään "nollasopimuksia". Harvoin näin härskien toimintamallien toteuttajat saavat tavoitteitaan läpi yhteiskunnassa ja laittaa valtio polvilleen...

 

Suomen kustannuskilpailukyky on huonolla tolalla – miksi kukaan haluaisi sijoittaa Suomeen, jos työn teettäminen meillä maksaa yritykselle enemmän kuin esimerkiksi naapurimaa Virossa. Yhteiskuntasopimuksen toimet Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi makrotaloudellisessa näkökentässä olivat varsin hyviä, mutta ay-liikkeen vastustaessa tätä, kuten liian montaa muutakin asiaa, on hallituksen käytettävä toimeenpanovaltaansa. Tämähän ei sovi SAK:lle ja Tervo sanoi Uutisvuodossa myös, että "Lauri Lyly oli hyvin hämmästynyt siitä, että Suomen enemmistöhallitus kuvittelee johtavansa maata". Suomen ainoa tie talouskasvuun, kustannuskilpailukykyyn ja korkeaan työllisyyteen ovat valitettavasti kipeät leikkaukset ja ei niinkään valitettavasti työmarkkinareformit.

 

Opiskelijana ja tulevana työntekijänä/veronmaksajana en voi, kuin kannattaa näitä toimia joita hallitus on suunnittelemassa. Paikallinen sopiminen – myös yleissitovien työehtosopimusten alle – ei aiheuta työnantajalle etulyöntiasemaa neuvotteluissa, kun valtiolla on korkea työllisyys. Lukiolaisena, 16–vuotiaana on hyvin vaikeaa saada työpaikkaa, koska työnantajat eivät uskalla ottaa alaikäistä töihin (osa-aikaisesti). Kun irtisanomissuojaa pienennettäisiin, myös alaikäisten olisi huomattavasti helpompi saada työpaikka. Miten siis kukaan työtön voi vaatia hallitukselta toisenlaisia toimia – nämähän nimenomaan parantavat sekä työttämän, että yrityksien asemaa. Vielä, kun tähän saataisiin jonkinlainen perustulomalli (itse kannatan Perustiliä) lisäksi, olisi järjestelmä erinomainen!

 

Osoitan kiistattoman tukeni hallituksen politiikalle työmarkkinakysymyksissä – ay-liikkeen liian vahva aikakausi on tullut päätökseen. Ay-liike on kuin henkilö autokolarista: liian lujaa kaasuteltiin ja ojaan mentiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat