Juhani Rantanen Oman elämänsä poliittinen broileri

Eurooppalainen hyväksikäyttö

  • Eurooppalainen hyväksikäyttö

http://yle.fi/uutiset/ratkaisu_loytyi__kreikka-neuvottelut_paattyivat/81...

 

Eurooppa-neuvosto pääsi tänä aamuna (13.7.) sopuun Kreikalle annettavan kolmannen (3.) lainapaketin ehdoista. Kreikka – Euroopan sosiaalipummi – ei ansaitse enään jatkuvien lainoittajien laiminlyöntien jälkeen rahaa sen enempää Euroopan keskuspankilta, IMF:ltä, EVM:ltä kuin Suomelta tai muilta jäsenvaltioiltakaan.

 

 

Kreikan velkakriisi on hyvin yksinkertaisesti selitettävissä: Kreikka oli pimittänyt todellisia tietoja sen talouden tilasta, ajautunut velkakierteeseen ja sitten vaatinut muilta Eurooopan mailta rahaa talouden ylläpitämiseen. Euroopan unionin ja Euro-maiden on pidettävä yllä vakautta Euroopan alueella – sitä vartenhan se luotiin aikoinaan – mutta jos ne hyvää hyvyyttään jakavat rahaa kriisimaille, kuten Kreikalle, ja kriisimaat eivät edes tee reformeja jotka voisivat autaa kriisin ratkaisussa, eivät ne kuulu Euroalueeseen.

 

Kreikan hallitus on saattanut ihmisten tietoisuuteen vähintäänkin yhden asian itsestään – heille ei kannata lainata enään rahaa. Voidaan ajatella asiaa normaalin ihmisen näkökulmasta: jos minä tavallisena kansalaisena olisin joskus ottanut pikavippejä ja joutunut niiden takia velkakierteeseen, tulisiko mikään organisaatio minulle lainaamaan rahaa nollakorolla ja todella pitkällä maksuajalla? Ei mikään voin sanoa! Kreikkaa voitanee siis kutsua Euroopan pahimman luokan sosiaalipummiksi.

 

Kreikan toimet ovat kestämättömiä. Huolimatta monista erilaisista mahdollisuuksista maa ei ole pystynyt laittamaan talouttaan kuntoon. Koska myöskään nyt sille ei ole sen parempia edellytyksiä kuin ennekään, olisi ainoa järkevä vaihtoehto Grexit. Suomen talouden kasvu tulee arvioiden mukaan olemaan EU:n tämän vuoden yksi huonoimmista, ellei jopa huonointa – tämä lisää ponnekkuutta vastustaa rahojen sysäämistä muiden maiden ongelmiin, kun itsellämmekin on niitä jo aivan tarpeeksi. Suomen talous pitää saattaa takaisin nousun tielle eikä meidän pidä laittaa vähäisiäkin roposiamme Kreikan itseaiheutettuihin ongelmiin.

 

Joiltakin tahoilta kuulee sellaisia kommentteja, että Suomen lainat jäisivät kokonaisuudessaan saamatta, jos Kreikka eroaisi euroalueesta. Ei sen niin pitäisi olla. Jos minä vaihtaisin pankkia pankista A pankkiin B, ei minun silloisia velkojani kukaan antaisi anteeksi vaan ne seuraisivat minua eri elämäntilanteisiin. Kreikan velat siis ovat aivan yhtäläillä olemassa, vaikka se ei olisi euro-maa.

 

Ylen uutisoima päätös on täysi emämunaus ja suurta aliarviointia kansaa kohtaan. Toivon todella, että Kreikalle ei jaeta enään EVM:n rahaa miltään taholta. Jos se ei pysty toimimaan osana yhteistä valuuttaa, ei sen siellä kuulu ollakkaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat